A közétkeztetési feladatokat ellátó intézmények számára nem idegen az a néhány évvel ezelőtt bevezetett rendelet, amely szerint a napi 29 adagnyi mennyiség felett előállított ételekből minimum 100 grammnyi mintát 72 óráig megfelelő hőmérsékletű hűtőtérben kell megőrizni. Ehhez segítségül hívhatunk tárolóedényt vagy egyéb csomagolást, a lényeg, hogy eleget tegyen a mikrobiológiai és kémiai kritériumoknak vagyis a tárolás alatt védje az ételmintát a szennyeződésektől. Az edényeknél praktikusabb választás lehet a tasak, mert a hűtőben nem foglal feleslegesen helyet. A használatánál arra kell figyelni, hogy megfelelően le legyen zárva, illetve gondoskodni kell a jelölésről (legyen rajta a megnevezés, a mintavevő személy neve és a mintavétel pontos időpontja). Az ételminta tasak mellett szól az is, hogy ezzel a megoldással a terméket sterilen, csíramentesen lehet tárolni, a művelet gyorsan néhány másodperc alatt kivitelezhető, illetve szilárd és folyékony halmazállapotú minta tárolására egyaránt alkalmas. Mindezeken túl meg kell említenünk a költséghatékonysági szempontokat, illetve azt, hogy ez az alternatíva biztonságosabb, mint az üveg, hiszen nem kell tartanunk az esetleges töréstől, és a sterilizálásra sem kell külön gondot fordítanunk.