Kérdése van? Hívjon minket!

Hírek

KÉZHIGIÉNÉS VILÁGNAP - 2016
2016.05.07

Lásd meg a kezeid fontosságát!
A megfelelő kézhigiéné elősegíti a biztonságos sebészeti ellátást.

 

„A tiszta betegellátás biztonságosabb betegellátás” (Clean Care is Safer Care) program keretében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben hirdette meg a „Ments életeket: Moss kezet!” (Save Lifes: Clean Your Hands) szlogenű kampányát.
Az Országos Epidemiológiai Központ 2010-től kezdve évente - az idén már hetedik alkalommal - szakmai nap keretében megrendezi a „Kézhigiénés Világnap”-ot. Az idei „Kézhigiénés Világnap” fókuszában a biztonságos sebészeti ellátás áll.
Nemzetközi tanulmányok és a „Kézhigiénés Világnap”-on elhangzó előadások is felhívják a figyelmet arra, hogy a megfelelően végrehajtott kézfertőtlenítéssel az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentős része megelőzhető. Egy fertőzés kialakulása három tényezőhöz kötött: a fertőzés forrása, a fogékony emberi szervezet és a kórokozó terjedési módja. A három tényező közül ha egy is hiányzik, a fertőzés nem jön létre. A fertőzések terjedésének a kontaminált, szennyezett kéz útján történő átvitel a leggyakoribb útja. A fertőzési lánc legegyszerűbb és legeredményesebb megszakítása kézfertőtlenítéssel történhet. A világszerte terjedő multirezisztens kórokozók terjedésének visszaszorítására is a legegyszerűbb preventív eszköz a kézfertőtlenítés. 2014-ben a WHO is meghirdette a „Moss kezet, állítsd meg a rezisztens kórokozók terjedését!” című programját.
A WHO a kézhigiéne fejlesztésére minden évben úgynevezett kampányfeladatokat hirdet meg. A WHO felhívja figyelmet arra is, hogy a fekvőbeteg-ellátó intézményeken kívül a járóbeteg-ellátó intézményekben, valamint a szociális ápolást végző intézményekben is magas a kéz által közvetített fertőzések kockázata és a preventív intézkedések között a kézfertőtlenítés prioritást kell, hogy kapjon. A kórházaink jelentős része már elvégezte az önértékelési rendszer alapján a felmérését, melynek eredményeit figyelembe véve lehetett meghatározni adott intézményben a kézfertőtlenítés fejlesztésének további feladatait. Ezek közül kiemelendők a megfelelő pontokon elhelyezett kézfertőtlenítőszer-adagoló berendezések. Emellett egyre több egészségügyi szolgáltató biztosít a dolgozók részére úgynevezett személyi adagolót. Az elmúlt évek rendszeres továbbképzéseinek köszönhetően jelentősen emelkedett az egészségügyi intézményekben a széles antimikrobiális hatásspektrummal rendelkező alkohol bázisú kézfertőtlenítő szerek felhasználása.
E több évre kiterjedő feladat keretében valamennyi egészségügyi szolgáltató részére rendelkezésre álltak a WHO-ajánlás alapján kidolgozott és az OEK által magyarra fordított és kiadott, kézfertőtlenítést bemutató plakátok, melyek a kézfertőtlenítés fontossága mellett a helyes kézfertőtlenítési technikára is felhívják a figyelmet.
Az Országos Epidemiológiai Központ 2014-2015. során több alkalommal gyakorlattal egybekötött továbbképzést tartott a kézfertőtlenítésről a szociális ellátást nyújtó intézmények munkatársainak. A magyar kutatók által kifejlesztett és számos nemzetközi díjat is nyert (Best of Biotech LISA Award, European Young Innovator of the Year, Innovact Campus Award 2011., ICPIC Innovation Academy Award) „Hand in Scan” ellenőrző rendszer alkalmazása jelentősen hozzájárul a helyes kézfertőtlenítési technika oktatásához, valamint ellenőrzéséhez. A „Hand in Scan” rendszer kórházi bevezetésében az OEK is részt vett.
2016-ban jelent meg Thierry Crouzet: A tiszta kéz életet ment című könyve magyar nyelven. A könyv Dr. Didier Pittet professzornak, a „Ments életeket: Moss kezet” kampány kidolgozójának az áldozatos munkásságáról szól. Dr. Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója a könyv előszavában többek közt az alábbiakkal ajánlja a könyvet: „E könyv annak története, hogyan valósította meg álmát egy vezető, Dr. Didier Pittet professzor: életeket mentett meg a tiszta kezekkel, a WHO segítségével”.
A tájékoztatást adta: Dr. Milassin Márta osztályvezető, OEK Dezinfekciós osztály

Vissza