Kérdése van? Hívjon minket!

Hírek

Happy Hét 2015
2015.02.20
HAPPY-hét 2015

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) idén március 23-27 között immáron hatodik alkalommal hirdeti meg a vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hét programját a magyarországi általános iskolák számára.

A HAPPY-hét hosszú távú céljai közt szerepel, hogy minden iskolában a mosdón kívül is biztosítva legyen a gyermekek számára az ingyenes vízvétel, valamint, hogy a vízfogyasztás növelésével párhuzamosan csökkenjen a cukrosüdítő-bevitel és ezáltal a gyermekkori elhízás előfordulásának gyakorisága.

A program az oktatásra és az ingyenes választék biztosítására épül. A hét során a gyerekek, az OÉTI által kidolgozott, kreativitást, ügyességet igénylő feladatok, játékos programok és interaktív oktatóanyag segítségével ismerkednek az egészséges folyadékfogyasztási szokásokkal. A HAPPY-hét során a tanulók a gyakorlatban is megtapasztalhatják a vízfogyasztás előnyeit: az OÉTI közreműködésével, az iskolák nagy részét vízforgalmazó vállalatok látják el ballonos vagy palackozott vízzel, máshol az iskolai étkezőbe, osztálytermekbe kihelyezett, vízzel telt kancsók és egyéb megoldások révén biztosítják a mosdón kívüli vízvételt.

A tavalyi jubileumi programhoz összesen 144 oktatási intézmény több mint 43 500 tanulója csatlakozott. A visszajelzések szerint, a pedagógusok kivétel nélkül hasznosnak ítélik a programot, amely a gyerekek körében is nagy népszerűségnek örvend. A HAPPY-hét hosszú távon is eredményesnek bizonyult: a diákok egészségesebb folyadékfogyasztási szokásokat alakítottak ki, az évek során több iskolában beszüntették a cukros üdítők árusítását és a  szülők segítségével - ivókutak, ballonosvíz-adagolók kerültek kihelyezésre.

A kezdeményezéshez csatlakozni kívánó általános iskolák regisztrálása már elindult. A programot sikeresen teljesítő iskolák nyereményjátékon vesznek részt. A HAPPY-hét fődíját a program végeztével sorsolja ki az OÉTI, azok között az intézmények között, melyek a program legtöbb elemét megvalósítják. A HAPPY-hét fődíja egy 30 tanuló részére szervezett, játékos oktatással egybekötött főzőtanfolyam A főzés 6alma főzőiskolában.

A program aktualitását idén a Milánói Világkiállítás egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó filozófiája is erősíti: A 2015. május 1. – október 31. között megrendezésre kerülő nemzetközi eseményen a víz kiemelt helyen szerepel a tematikában. A Világkiállítás magyar pavilonjában élő közvetítésen keresztül lehet majd figyelemmel kísérni a nyertes tanulók főzőtanfolyamát, és a HAPPY-hét résztvevői között egy milánói EXPO látogatás is kisorsolásra kerül.

A programról készült fotók a magyar pavilon virtuális galériájában is helyet kapnak, és szó szerint a vízfogyasztás magyar „iskola példáját” népszerűsítik. Az EXPO időszakot megnyitó magyar események közé bekerül egy flashmob is a HAPPY-hét fő üzenetének közvetítésére. 

Az iskolák jelentkezését legkésőbb 2015. február 27-ig a happyhet@oeti.antsz.hu címen várjuk.

Vissza