Kérdése van? Hívjon minket!

Hírek

„OKÉS” – Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny 2014
2014.08.26

„OKÉS” – Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny 2014

 

Újra, immár negyedszer hirdette meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) támogatásával az OKÉS közétkeztetési szakácsversenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetségével (KÖZSZÖV) 2014-ben immár negyedik alkalommal hirdeti meg. Az idei verseny témája: téli ünnepváró ételek a modern gasztronómia jegyében. A versenyben részt vehet bármely közétkeztetést végző főzőkonyha, 2 fős csapatok (1 fő szakács, és 1 fő segítő) nevezésével; cégenként több csapat is nevezhet – szeptember 15-ig.

Idén először két kategóriában is lehet nevezni: az étkezés tárgya lehet 3 fogásos napi menü vagy

3 fogásos rendezvénymenü – utóbbi érdekessége, hogy a felhasználható alapanyagok között vadhúsok isszerepelnek.

Elvárás, hogy a tálalt ételek szolgálják a kiegyensúlyozott táplálkozást, tartalmazzanak megfelelő arányban vitaminokat, szénhidrátot, fehérjét, zsírokat, ballaszt anyagokat, legyenek kreatívak, színben, ízben harmonikusak és könnyen emészthetők. Ugyancsak követelmény, hogy az ételsorok a vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával, 3 óra alatt, egy átlagosan felszerelt konyhán, hétköznapi körülmények között is elkészíthetők legyenek, akár több száz fogyasztó részére. Elvárás továbbá, hogy az ételek legyenek közétkeztetési körülmények között is jól kitálalhatók.

A döntőről kiadvány készül, melyben a döntőbe jutott csapatok bemutatása mellett a versenyen szereplő receptek, ételkészítési, tálalási leírások, ételek fotói szerepelnek.

Az OKÉS versenyeknek a legfontosabb kérdése mindig az, lehet-e a normákon belül „laboratóriumi” kereteken kívül finomat és egészségeset főzni, és hogy kinek valódi érdeke – a szolgáltatást igénybe vevőkön kívül – ezért tennie is. Drukkolunk, hogy ez a megmérettetés végre megmozgasson valamit a közétkeztetés lassan változó világában. (További részletek a http://www.nebih.gov.hu/ címen).

 

 

Vissza