Kérdése van? Hívjon minket!

Hírek

A higiénia lépései
2013.10.22

A tiszta, ízléses és divatos öltözék mellett a test ápoltsága és tisztasága, vagyis a személyi higiénia az egészséges élet követelményeihez tartozik, és személyiségünk részét képezi. A testi higiénia, azaz tisztaság a kulturáltság velejárója, és nemcsak magunknak jelent jó érzést, hanem embertársaink is elvárják tőlünk, ezért nem tekinthető magánügynek.

A higiénia, vagyis tisztálkodás folyamata a következő három részből tevődik össze: oldó, kémiai és mechanikai hatás. Az oldó hatás a meleg víz és szappan együttes használatának következménye. A kémiai hatás következtében a szappan által biztosított lúgos közegben a bőrhöz tapadó zsírok kicsapódnak, a mechanikai hatás pedig a felületen tapadó szenny szivaccsal, vízsugárral történő eltávolítását biztosítja.

A higiénia egyik fő eleme, a mosakodás során külön figyelmet kell fordítani a testhajlatok, különösen a hónalj megtisztítására, mert az ott keletkezett testszag a higiénia hiányát, az ápolatlanság benyomását kelti. A dezodoráló szerek alkalmazásánál tudni kell, hogy sokan érzékenyek ezekkel szemben, és természetesen azt, hogy ezeket tisztálkodás után, nem pedig helyett kell használni, tehát a higiénia alapvetően maga a tisztálkodás.

A láb higiénia, illetve lábápolás követelménye a lábak szappannal való alapos mosása és szárazra törlése. Különösen fontos a lábujjak közének gondos törlése, mert ha ez a terület nedves marad, jó táptalajul szolgál a fertőző gombáknak. A nők ápoltsága és tisztasága nem képzelhető el intim higiénia nélkül. Természetesen ugyanez az alap higiénia vonatkozik a férfiakra is! A hüvelyben termelődött és a külső nemi szervet szennyező váladék eltávolítása különösen fontos, ezért a higiénia szempontjából ezt a területet érdemes kiemelten kezelni.

 

A higiénia szempontjából azonban, a szennyeződésre leginkább kitett testrész a kéz, ezért gyakori mosása nélkülözhetetlen. A kéz higiénia és a láb higiénia mellett lényeges a köröm higiénia is. A higiénia szemszögéből nézve, az ápolt köröm éppen csak túlér az ujjak hegyén. Ha hosszabb, akkor a kórokozók megtelepedésére nagyobb lehetőség adódik alatta, ha rövidebb, nem védi ujjunkat.

A száj higiénia, illetve a száj ápolása egészségügyi és esztétikai szempontból egyaránt nélkülözhetetlen. A rendszeres fogmosás, a fog higiénia biztosítja a fogak fizikai és kémiai úton való megtisztítását. Célszerű minden étkezés után, de este és reggel feltétlenül fogat mosni. A fogmosáshoz olyan kefét használjunk, hogy a fogak közötti réseket is meg tudjuk tisztítani.

A hajápolás, azaz haj higiénia szintén a testi tisztasághoz tartozik, és különösen a nőknél fontos esztétikai tényező. A hajszálak között gyűlik fel leginkább a levegőben szálló korom és por, ezért a hajat megfelelő időközönként meg kell mosni, majd kibontva, kíméletesen szárítani. A haj higiénia elemei közé tartozik a rendszeres mosáson kívül a naponkénti alapos átkefélés.

Vissza