Kérdése van? Hívjon minket!

Hírek

Tájékoztató a kozmetikai termékek bejelentési rendjének változásáról
2013.10.03

2013. július 11. napján hatályát vesztette a kozmetikai termékek biztonságosságáról, gyártási, forgalmazási feltételeiről és közegészségügyi ellenőrzéséről szóló 40/2001. (XI. 23.) EüM rendelet, és ezzel egyidejűleg megszűnt a kozmetikai termékek magyarországi bejelentési kötelezettsége.

2013. július 11. napjától hatályos a kozmetikai termékekről szóló 246/2013. (VII. 2.) Korm. rendelet, továbbá ettől az időponttól kötelezően alkalmazandók a kozmetikai termékekről szóló az Európai Parlament és a Tanács 1223/2009/EK rendelete előírásai. Az 1223/2009/EK rendelet 13. cikke rendelkezik az Európai Unió területén forgalomba kerülő kozmetikai termékek bejelentéséről, amelyet az Európai Bizottság felé kell megtenni a forgalomba hozatalt megelőzően. A bejelentés elektronikus úton történik, a Cosmetic Products Notification Portal-on (CPNP). A bejelentéshez szükséges CPNP használati útmutató elérhető az Európai Bizottság honlapján, az alábbi címen: http://ec.europa.eu/consumers/sectors/cosmetics/cpnp/index_en.htm.

A termékek bejelentésén túlmenően a kozmetikai termékek gyártására és forgalmazására vonatkozó minden egyéb követelményt a fenti jogszabályok tartalmaznak. 

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztály

Vissza